زعفران طرق رود

همانطور که شما هم می دانید استان خراسان وشهرهایی مانند طبس وگنابادو غیره به عنوان تولید زعفران معروف هستند .در استان اصفهان درشهر نطنزوروستاهای اطراف آن هم سالیان زیادی است که زعفران کشت میشود. اعلا با کیفیت خیلی عالی تولید میشود.شاید کمترکسی بداند که درروستای طرقرود از توابع شهرستان نطنزهم زعفران اعلا با کیفیت خیلی عالی تولید میشود..دراینجا برآنیم که تصویر یک مزرعه زعفران در طرقرود را درمعرض دید شما قراردهیم.

پیاز زعفران مدور؛ بزرگی آن بین فندوق وگردوی کوچک است. وزن آن بین 10 الی 20 گرم . بوسیله رشته های قهوه ای رنگ پوشیده شده است . اگررشته ها را برداریم ،طعم پیاز سفید رنگ آن شبیه طعم سیب زمینی خام است.زعفران کامل با میله از کلاله هائی تشکیل شده طول آن درحدود 25 میلیمتربوسیله کوتاهی ازمادگی زرد رنگی به طول 5 سانتیمتر به همدیگر چسبیده اند. فصل رویش این گیاه از نیمه پائیز تا نیمه بهار ادامه دارد لذا طالب مناطقی است که دارای آب و هوای ملایم زمستانه باشد.
زمینی که برای کشت زعفران انتخاب میگردد در اواخر شهریور آبیاری وپس ازآن که رطوبت آن کاسته گردیدو برای کشت آماده شد (گاوروگردید) شخم عمیق 20الی30 سانتیمتر میزنند وسپس در هرهکتار40 الی 50 تن کود حیوانی پوسیده در زمین پخش نموده با کولیتراتور ویا گاو آهن با خاک مخلوط مینمایند.پس از آن زمین را با ماله صاف نموده و با ابعاد مناسب با شیب زمین کرت بندی مینمایند.معمولاً طول کرتها از 40 و عرض آن از 20 متر تجاوز نمیکند .آنگاه با گاو آهن محلی شیارهایی موازی و به فواصل 25 الی 30 سانتیمتر و عمق 25الی 30 سانت در طول کرت ها ایجاد میکنند. سپس پیازها را بافاصله 20 الی25 سانت از همدیگر و تعداد 3 الی5 عدد یکجا در داخل شیارها میگذارند.بعدروی شیارها را پوشانیده و با ماله صاف مینمایند.تمام این عملیات کشت در طول فصل تابستان و تا مهر پایان می یابد.

پیازهای زعفران باید از هرگونه پوسیدگی پاک بوده و با سموم جیوه ای ضد عفونی گردیده باشد. برای هر هکتار زعفرانکاری 1800تا 2300 کیلو پیاز سالم مورد نیاز می باشد. مدار آبیاری 20الی 25 روز یکبار ،اولین آبیاری ازمهر ماه تا بهار در تمام فصل آخرین نوبت آبیاری ادیبهشت میباشد.ضمناً از اردیبهشت ماه آبیاری قطع وتا دوره مجدد که ازمهرماه آغاز میشود نیاز به آبیاری ندارد.و گیاه به خواب تابستانی فرو میرود. گلهای زعفران15 الی 20 روزپس از اولین آبیاری اواخر مهرماه آغاز گردیده تا اوایل آبان شروع به شکفتن مینماید. کشاورزان بمنظورسهولت در جمع آوری وحفظ رنگ وعطر زعفران صبح زود قبل ازطلوع آفتاب اقدام به چیدن گلها می نمایند.
مصرف کودهای شیمیایی از سال دوم به بعد به نسبت50 تا 250 کیلوگرم فسفات آمونیوم در هکتارتوصیه میگردد.بیشترین تولید زعفران در مزارع از سال سوم تا هفتم بوده و درهر هکتار تا 12 کیلوگرم زعفران خالص بدست میآید.
نحوه کشت و پرورش زعفران درمنازل
ابتدا جائی راکه برای اینکار درنظر گرفته ایم با مقداری سنگریزه درته آن ریخته و رویش راباخاک باغچه می پوشانیم پیازها را درکنار هم گذاشته و سطح خاک باغچه و روی ان را با قشری از خاک نرم می پوشانیم .با رعایت رطوبت کافی (نه زیاد ) ظرف را درمحیطی نسبتاً تاریک و سردمانندزیرزمین قرار میدهیم. پس از آنکه جوانه ها حدود 4الی 5 سانتیمترشد گلدان را به محل روشنتریکه گرمای متناسبی نیز داشته باشدمنتقل مینمائیم .از آن به بعد گلهای زیبا شکوفا میشوند (آبان تا اسفند). همانطور که ملاحظه شدکشت آن بسیار آسان می باشد.
در آپارتمانها نیز پاره ای از صاحبنظران معتقدند که از این روش میشود استفاده کرد. در ته گلدانی که مقداری سنگریزه ریخته ایدپیازهاراروی آن قرار داده آنقدر آب بریزیدکه ته پیازها با آب در تماس باشد.وچنین گلهایی نیزبین ماههای دی و اسفند بدست می آید.
